اگر شما جزو مصرف کنندگان انواع پکیج دیواری هستید مطمئنا از اهمیت قطعه شیر پرکن پکیج آگاهی دارید، اگر به دنبال کسب اطلاعات مفید در زمینه روش تنظیم بار پکیج هستید و می خواهید در مورد شیر پرکن که کاربرد اصلی در این رابطه دارد همه چیز را یاد بگیرید با ما همراه باشید .
کاربرد شیر پرکن در پکیج دیواری
معمولا هواگیری پکیج و یا به عبارت صحیح تر تنظیم فشار بار پکیج بوسیله قطعه ای به نام شیر پرکن صورت میگیرد.
همانطور که میدانید آب حیاتی ترین جزء سیستم های گرمایشی مدار بسته مثل پکیج میباشد، و همچنین سلامت عملکرد کلیه قطعات اصلی پکیج در گرو وجود آب در مدار سیستم می باشد و در صورت نبود آب در سیستم به دلیل تماس مستقیم با شعله آسیب جدی به این قطعات میرسد و تنها عامل جلوگیری از این آسیب وجود همیشه آب در مدار میباشد.
ولی به هر دلیلی گاهی بر اثر تبخیر و گاهی وجود نشتی ریز در مدار سیستم مقداری از این آب بخار شده و نیاز هست که سریعا این آب جایگزین شود،
معمولا برای جلوگیری از آسیب ناشی از بی آب کار کردن پکیج عملکرد دستگاه کامل متوقف میشود تا زمانی که مجددا آب مورد نیاز به سیستم تزریق شود.
برای این منظور تولید کنندگان پکیج اقدام به طراحی قطعه ای کرده اند که بوسیله آن مصرف کنندگان قادر باشند مشکل این کسری آب را حل کنند و با در نظر گرفتن یک شیر مخصوص در زیر دستگاه که شیر پرکن پکیج نامیده میشود این مشکل حل خواهد شد
همه چیز در مورد شیر پرکن پکیج
همانطور که میدانید، شیرپرکنها تنها راه ارتباطی آب سرد مصرفی با آب گرم گرمایشی است که با آن میتوانیم آب مدار گرمایش را تامین نماییم و یا کمبود آب مدار را جبران نماییم. شیرپرکنها به دو صورت اتوماتیک و دستی میباشند. شیرپرکنهای دستی به صورت برقی هم وجود دارند به این صورت که به جای باز کردن شیر، با فشار دادن کلید، جریان برقرار میشود و شیر باز میشود و آب سیستم تأمین میشود. این نوع شیر پرکنها با جریان برق ۲۲۰ ولت کار میکنند.
یکی از عیبهایی که بر شیرپرکن اتوماتیک گرفته میشود آن است که در صورتی که افت فشار مدار گرمایش بخاطر نشتی در لولهکشی و رادیاتورها باشد و ما متوجه نشویم، به علت تزریق مرتب آب برای جبران کاهش آب ممکن است خسارت بسیار بزرگی به ساختمان وارد گردد. علاوه بر آن، رسوبپذیری مبدلها و خرابی پکیج به سرعت بالا میرود (زیرا آب تازه تمایل زیادی به زنگ زدگی و رسوبپذیری دارد)
اهمیت رسوب پذیری در پکیج
سئوالی که اینجا به ذهن میرسد آن است که چرا اینقدر بحث رسوب و رسوب پذیری در پکیج مهم است و مرتب به عدم تشکیل آن اشاره میشود؟
مطلب قابل توجه آن است که رسوب به نوعی نقش عایق را بازی میکند. تشکیل رسوب در مبدل معادل تشکیل یک لایه عایق حرارتی در مبدل است و باعث میشود انتقال حرارت دیرتر صورت بپذیرد. در نتیجه مشعل به مدت بیشتری روشن میماند و مبدل برای رساندن گرمای آب به مقدار تعیین شده، باید حرارت بیشتری را تحمل نماید. سنسورهای NTC هم ازاین مقوله در امان نیستند، زیرا تشکیل عایق رسوبی موجب میگردد تا گرمای کمتری به سنسورها برسد و نمیتوانند عملکرد درستی را ارائه بدهند. بطور حتم سنسورها در درجه حرارت بالا عمر کوتاهتری را خواهند داشت.
تشکیل رسوب در مدار و مبدل، حجم گردش آب را کاهش میدهد. به پمپ فشار مضاعف وارد میشود. ممکن است مسیر بای پاس بر اثر افت فشار ناشی از رسوب پذیری، مرتب فعال بماند و دمای رادیاتورها کاهش یابد.
معایب شیر پرکن اتوماتیک پکیج
همانطور که در بالا اشاره شد مهمترین عیب شیر پرکن اتوماتیک پکیج رسوب پذیری به شدت زیاد که ناشی از عملکرد این شیر پرکن میباشد،
به عنوان مثال در صورت وجود نشتی ریز در مدار سیستم چون به صورت اتوماتیک تزریق آب کم شده صورت میگیرد شما متوجه این نشتی نمیشوید و همین موضوع باعث میشه به صورت مداوم آب خنثی که رسوب خود را از دست داده از قسمت نشتی هدر رفته و به جاش آب تازه که دارای رسوب تازه میباشد وارد مدار سیستم شود.
لازم است بدانید آبی که در مدار سیستم وجود دارد هر چند سیاه ولی به دلیل اینکه قبلا رسوب خود را آزاد کرده است و دیگر هیچ آسیبی به قطعات پکیج نمیزند بسیار ارزشمند تر از آب تازه میباشد که تازه وارد پکیج میشود.
آسیب هایی که رسوب آب برای سیستم دارد به شدت مهلک است،
بطور خلاصه باید گفت که تشکیل رسوب باعث میشود که پکیج در دمای بالاتری کار نماید. دمای بالا علاوه بر کاهش عمر قطعات پکیج به خصوص پمپ و سنسورها، مصرف را سوخت افزایش داده و باعث میشود، منبع انبساط تحت فشار و دمای بالاتری باشد و زودتر سوراخ گردد.
در ادامه باید افزود که افزایش رسوب، موجب میگردد تا دمای بکار رفته در پکیج بالا رود و بالا رفتن دما موجب تشکیل بیشتر رسوب میشود و رسوب جدید، دمای بالاتری را ایجاد میکند و این چرخه تا خرابی کامل پکیج ادامه مییابد.
نکته: آب داخل مدار بسته گرمایش را نباید تعویض کرد. مردم به اشتباه فکر میکنند که آب سیاه و زنگ زه خروجی از رادیاتورها را تخلیه کنند در حالیکه جایگزین کردن آب تازه موجب کاهش عمر کل سیستم لولهکشی، پکیج و رادیاتورها میشود. حتی اگر رادیاتور نیاز به تعمیر داشته باشد، پیشنهاد میشود که ورودی و خروجی رادیاتور با درپوش بسته گردد تا هوا نتواند به درون رادیاتور جریان یابد و باعث زنگ زدگی داخل رادیاتور گردد.
نکته: هر چه درجه سختی آب کمتر باشد، رسوبپذیری آن کمتر خواهد بود .
فشار مناسب پکیج
فشار مناسب جهت هواگیری پکیج ایران رادیاتور از نیم بار تا یک و نیم بار میباشد که البته ایده آل ترین فشار بار مدار گرمایش 1/5 بار میباشد . لازم به ذکر است فشار مناسب پکیج در زمستان یا تابستان میبایست همین درجه باشد و همین طور فشار مناسب پکیج ایساتیس با سایر پکیج های دیواری هیچ فرقی نمیکند و همه دستگاه های شوفاژ اعم از دیواری یا زمینی باید با فشار 1/5 بار کار کنند .
نکته: همانطور که میدانید به ازای هر ۳۳/۱۰ متر ارتفاع آب، یک بار (اتمسفر) فشار آب کم میشود. در ساختمانهای چند طبقه و یا در محلهایی از شهر، فشارآب شهری به خصوص در ظهر و هنگام پیک مصرف، بسیار کمی میباشد. در نتیجه گروهی از مردم، هنگامی که با باز کردن شیر پرکن قصد دارند فشار مدار را بالا ببرند، متوجه میگردند که درجه فشار سنج پکیج تغییری نمیکند و متأسفانه در آن هنگام شیر پرکن را به همان حالت باز رها میکنند و محیط را ترک میکنند. در نتیجه در اواخر شب و یا مواقعی که فشار آب شهر بالا میرود، اب وارد سیستم میشود و با بالا رفتن فشار آب سیستم، شیر اطمینان (فشارشکن) فعال میشود و آب اشباع شده سیستم را تخلیه میکند و در صورتی که شیر تخلیه به صورت اصولی لولهکشی نشده باشد ممکن است با تخلیه آب، به ساختمان هم خسارت وارد گردد. بنابراین سفارش میشود که شیرپرکن همواره باید بسته باشد حتی اگر فشار آب شهر کمتر از فشار سیستم پکیج باشد به نصابهای پکیج پیشنهاد میشود پس از نصب پکیج، آموزشهای لازم را به مشتری بدهندو حتی به آنها این فرصت داده شود تا خودشان، آب به سیستم اضافه کنند و فشار سیستم را تنظیم کنند و با حالتهای تابستانه و زمستانه پکیج و . . . آشنا گردند شاید یک ربع آموزش بتواند جلوی خیلی از هزینههای مالی و جانبی احتمالی را بگیرد و به اعتبار شرکت تولید کننده پکیج، جلوهای خاص ببخشد.
نکته: حتی انتخاب رادیاتور هم میتواند در کم شدن آب مدار گرمایشی، نقش داشته باشد. به علت آنکه آلومینیوم خالص نرم میباشد، مقداری ترکیبات از جمله سرب را برای پایداری بهتر به آن اضافه مینمایند. آلومینیوم و سرب تشکیل یک پیل را میدهند و باعث تجزیه آب اکسیژن و هیدروژن میشوند و در واقع به همراه خروج هوا در شیر هواگیر پمپ، مقداری هیدروژن هم وجود دارد. این موضوع به مرور باعث کمبود آب در مدار میشود.
دلایل طبیعی کم شدن فشار بار پکیج
هیدروژن قابلیت اشتعال دارد. رادیاتورهای آلومینیومی به تشکیل این پیل کمک میکند و برای جلوگیری از بروز این مشکل باید از رادیاتورهایی استفاده کنیم که درون آنها از عایق پوشیده شده باشد در اینصورت کمبود آب در مدار به حداقل میرسد.
در مبدلهای حرارتی از فلز مس استفاده میشود و فلز مس در تجزیه نقش سرعت دهنده (کاتالیزور) را ایفا میکند.
در مجموع میتوان گفت که کم شدن فشار مدار به مرور زمان امری طبیعی است و با خرید رادیاتور از شرکتهای معتبر، میتوان این مقدار راکاهش داد
محل نصب شیر پرکن پکیج دیواری
در پکیج های دیواری معمولا شیر پرکن در زیر پکیج قرار گرفته به طوری که برای مشاهده آن حتما میبایست خم شده و زیر پکیج را ببینید ، قطعه ای که سر آن از دستگاه(زیر پکیج) بیرون زده و دارای ولوم گرد و پلاستیکی میباشد ، با چرخاندن سر شیر پرکن به سمت چپ باز شده و به سمت راست بسته میشود .
زمانی که آب در داخل مدار وجود ندارد و یا آب سیستم کاهش یافته باشد،باید شیرپرکن را باز نماییم تا آب شهر وارد سیستم مدار گرمایش شود.تنها راه ارتباطی آب مدار گرمایش و مدار آب گرم بهداشتی،شیر پرکن میباشد.
فشار مجاز در سیستم باید بین ۵/۰ تا ۵/۱ بار باشد.بنابراین شیر پرکن شیری است که در مسیر انشعابی از ورودی آب سرد به قسمت مکش پمپ( در مسیر برگشت آب رادیاتوربه پکیج)، قرار می گیرد و وظیفه آن پرکردن مدار گرمایشی از آب می باشد( در بعضی از مدل های پکیج شیر پرکن در بین مسیر آب سرد ورودی و خط رفت گرمایش قرار می گیرد). معمولا شیرپرکن به صورت دستی در پکیج ها نصب می شود ولی شیر پرکن های خودکار نیز در بازار وجود دارند که دیگر نیازی به باز و بسته کردن آنها نیست وبه طور خودکار آب سیستم را تامین می کنند.
در بعضی از پکیج ها سیستمی وجود دارد تا در صورت تکرار افت فشار،وجود نشتی در سیستم تشخیص داده شود.ولی در صورت عدم وجود این سیستم،بهتر است که از نوع شیرپرکن اتوماتیک استفاده نکنیم .
زیرا ممکن است در جایی از مسیر لوله یا اتصالات ،نشتی وجود داشته باشد و ما به وجود آن پی نبریم وسبب ایجاد خسارت گردد( زیرا در صورت نشتی،کمبود آب سیستم،مرتب از طریق شیر پرکن اتوماتیک تامین می شود و هشدار توسط دستگاه اعلام نمی گردد) لازم به ذکر است که تکرار افت فشار در هر حالتی، دال بر وجود نشتی یا عیب در سیستم است که باید عیب برطرف گردد.نکته قابل توجه اینکه وقتی پکیج خاموش است مدار شوفاژ باید سرد باشد و فشار بر روی یک بار تنظیم شود .
روش هواگیری و یا تنظیم فشار بار پکیج
همانطور که توضیح دادیم محل نصب شیر پرکن پکیج را یاد گرفتید ، جهت هواگیری پکیج ایران رادیاتور خیلی راحت با چرخاندن ولوم شیر پرکن در خلاف جهت عقربه های ساعت اقدام به باز کردن شیر پرکن نموده و به عقربه فشار بار دقت کنید زمانی که به نزدیک خط 1/5 بار رسید شیر پرکن را در جهت مخالف کامل ببندید .
توجه : به هیچ عنوان زمانی که اطمینان از بسته بودن شیر پرکن پیدا نکردید محل را ترک نکنید . حتی اگر فشار آب ساختمان کم بود و عقربه فشار بار به کندی بالا میرفت و حوصله شما تمام شده بود شیر پرکن را در آن لحظه کامل ببندید و در زمان دیگری اقدام نمایید . (معمولا در اواخر شب فشار آب بیشتر میباشد)
هنگامی که پکیج روشن شود ،فشار مقداری بیشتر می شود و فشار سنج باید بین ۱ تا ۵/۱ بار را نشان می دهد.اگر فشار کمتر از یک بود باید توسط شیرپرکن فشار را به یک بار برسانیم و هنگامی که فشار از ۵/۱ بار بیشتر شد،باید توسط شیر تخلیه فشار را تا ۱ بار کاهش بدهیم(این کار می تواند با احتیاط و با چرخاندن شیر اطمینان درجهتی که بر روی آن وجود دارد نیز انجام شود.) مدار گرمایش فقط در حالتی که کلید پکیج بر روی حالت زمستانه قرار داشته باشد،فعال خواهد بود .
اگر به مدت طولانی قصد نداریم از پکیج استفاده نماییم( به خصوص در زمستان) بهتر است که آب سیستم را توسط شیر تخلیه از مدارخارج کنیم . البته در بعضی از پکیج ها ، شیر تخلیه وجود ندارد و آب سیستم را می توان با روش ساده زیر تخلیه کرد :
روش تخلیه آب دستگاه بوسیله شیر پرکن پکیج :
- شیر فلکه اصلی ورودی آب سرد به پکیج را می بندیم ؛
- شیر پرکن را باز می کنیم ( چون شیر فلکه بسته است ، پس آبی وارد سیستم نمی شود ) ؛
- پایین ترین شیر آب گرم بهداشتی را باز می کنیم ( ترجیحا شیر مخلوط توالت ) ؛
- آب گرمایشی از طریق شیر خالی می شود .