ضدیخ باید به گونهای باشد که باعث خوردگی تجهیزات گرمایش از کف نشود.
برای سیستمهای برنجی، پنج لایه و آهنی در درجه اول ضدیخ پروپیلنگلیکول (غیر سمی) و بعد از آن اتیلنگلیکول (سمی) مناسب میباشد.
توجه شود که از ضد یخ های مخصوص سیستم گرمایش از کف باید استفاده نمود و استفاده از ضدیخهای خودرو به هیچ عنوان مجاز نمیباشد.
وسایل گرمایشی مرکزی
یکی از مزایای سیستم های حرارت مرکزی این است که برخلاف بخاری و شومینه احتمال پخش گاز در فضا و خطر گاز گرفتگی وجود ندارد. این سیستم ها حرارت را به طور یکسان در خانه پخش می کنند و اختلاف دما در مکان های مختلف آن حس نمی شود. اما باز هم رعایت نکات ایمنی مربوط به این سیستم های گرمایشی امری بسیار ضروری است. آب گرم مورد نیاز این وسایل از موتورخانه و یا پکیج تامین می شود.
موتورخانه باید در محلی قرار گیرد که هوا بتواند جریان داشته باشد، از این رو برای تهویه مناسب اتاقک موتورخانه باید یک سیستم تهویه در آن نصب شود و در زیر درب نیز چند سانتی متر برای ورود و خروج هوا فاصله وجود داشته باشد. نکته دیگر آب بندی لوله های موتورخانه و دودکش است. سطح آنها باید مورد بررسی قرار گیرد تا هر نوع منفذ و سوراخ شناسایی شود. لوله های موتورخانه باید فاقد منفذ بوده و طول آنها نیز کوتاه باشد، در این صورت گازهای سمی و خطرناک وارد اتاقک نمی شوند.
موتورخانه هر چند وقت یکبار باید سرویس شود تا عملکرد آن به درستی صورت گیرد. پس از آنکه اجزاء داخلی موتورخانه سرویس شدند باید مشعل را خاموش و روشن کرد تا از درست کار کردن آن مطمعن شد. اگر مشعل هنگام روشن شدن از خود دود تولید کند و یا اصلاً روشن نشود مطمعناً دارای ایراد است و مشکل آن باید رفع شود. موتورخانه ها هم با برق و هم با گاز کار می کنند، به همین دلیل نکات ایمنی در استفاده از آنها حتما باید رعایت شوند.
سیم های برق، کلیدها و فیوز باید سالم و بی عیب و نقص باشند و مشعل، دودکش و رله نیز مورد بررسی قرار گیرند. هنگامی که وارد موتورخانه می شوید کمی درب را باز بگذارید تا اگر گازهای سمی در فضا وجود دارند خارج شوند. همیشه هنگام ورود به این مکان نکات ایمنی لازم مربوط به خود و موتورخانه را رعایت نمائید.
بخاری
هنگام نصب بخاری باید از سلامت دودکش و شیلنگ بخاری اطمینان حاصل کرد. شیلنگ های بخاری باید از نوع استاندارد انتخاب شوند و پس از چند سال استفاده تعویض گردند. مکان اتصال شیلنگ به شیر گاز و بخاری باید با بست محکم شود تا روزنه ای برای نشت گاز وجود نداشته باشد. مکان قرارگیری دیوار باید به نحوی باشد که از دیوار حدود ۱۵ سانتی متر فاصله داشته باشد. از قرار دادن لوازم چوبی و منسوجات در کنار بخاری خودداری کنید و همواره فاصله پرده را از بخاری حفظ نمائید تا در اثر گرما مشتعل نشده و حادثه به بار نیاورد. محل قرارگیری بخاری بهتر است در زیر پنجره باشد تا هوا به راحتی جریان داشته باشد.
برای اطمینان از عملکرد درست بخاری می توانید شعله آن را چک کنید. شعله بخاری به طور طبیعی آبی رنگ است اما اگر رنگ آن زرد یا نارنجی شود مطمعناً مشکلی وجود دارد. وقتی بخاری روشن است، لوله آن باید داغ باشد، سرد بودن لوله حاکی از بروز مشکل در این وسیله رایج گرمایشی است. وقتی مسیر خروج دود بسته شود شعله ناقص می سوزد، در نتیجه گازهای سمی وارد فضای داخل می شوند و منجر به مسمومیت و یا مرگ می شوند. برای اطمینان از قدرت مکش دودکش می توانید یک تکه مقوا را آتش زده و درون بخاری بیندازید اگر این دود به سمت دودکش رفت و وارد فضای داخلی نشد، می توان از عملکرد دودکش اطمینان حاصل نمود.
شومینه
رعایت نکات ایمنی در استفاده از شومینه نیز مانند بخاری حائز اهمیت است. قبل از روشن کردن شومینه باید دریچه آن باز شود و دودکش مورد بررسی قرار گیرد. وجود یک ترموکوپل در اجاق شومینه ضروری است تا هنگام خاموش شدن شعله، گاز قطع شده و وارد فضای خانه نگردد. اصولاً شومینه در زیر دودکش قرار می گیرد تا گازهای سمی و دی اکسید کربن را به خارج از ساختمان هدایت کند. شعله شومینه نیز همانند شعله بخاری است و همیشه باید رنگ آن را مد نظر قرار داد. رنگ آبی نشانه سوخت سالم و رنگ نارنجی یا زرد شعله نشانه سوخت ناقص است. اتصالات شومینه و شیلنگ آن نیز باید بررسی شوند و از عملکرد صحیح آنها باید مطمئن شد.