استفاده از هیتر ها برای گرمایش انواع مکان ها و اشیاء از جمله منازل، محیط های اداری، مکان های تفریحی، فضاهای باز و … رواج بسیاری یافته است.
هیتر های برقی نوعی از تجهیزات گرمایشی می باشند که توسط انرژی الکتریکی و نیروی برق کار می کنند. به همین دلیل استفاده ی ایمن از آنها اهمیت بسیاری دارد تا از آسیب ها و حوادث احتمالی جلوگیری به عمل آید.
خوشبختانه هیترهای برقی برخلاف بخاری های گازی خطر تولید گاز مونواکسید کربن را ندارند. اما خطر برق گرفتگی و سوختگی در استفاده از آنها همچنان وجود دارد. در این پست از وبلاگ EIG ، مهمترین نکات ایمنی استفاده از هیتر برقی را شرح می دهیم.
هنگام استفاده از هیتر برقی چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
با اینکه بخاری های برقی ایمنی بالایی دارند ولی باز هم در زمان استفاده از آنها باید به برخی نکات مهم توجه کنید. در ادامه چند مورد از نکات ایمنی مهم درمورد استفاده از هیر برقی را بیان می کنیم :
1) انتخاب هیتر مناسب
در ابتدا باید در خرید هیتر برقی حتما سعی کنید دستگاهی را انتخاب کنید که استانداردهای لازم را داشته باشد. همچنین از خرید هیترهای برقی غیر استاندارد و دست ساز خودداری کنید. انتخاب هیتر مناسب بر اساس نوع و اندازه ی محیط و نیاز شما اهمیت بسیاری را دارا می باشد. در ادامه به بیان تعدادی از مواردی که در انتخاب هیتر باید به آنها توجه داشته باشید می پردازیم :
- محیط استفاده از هیتر را در نظر بگیرید. در ابتدا مشخص کنید که می خواهید برای گرمایش چه نوع فضایی اعم از محیط منزل، فضای باز و یا محیط صنعتی از آن استفاده کنید.
- ویژگی ها و قابلیت های هیتر را در نظر بگیرید. یک هیتر مناسب دارای توان گرمایشی بالا، ترموستات و اندازه ی مناسب و … می باشد.
- میزان مصرف انرژی آن را کنترل کنید و مطمئن باشید که از مصرف انرژی بهینه ای برخوردار است.
- سعی کنید هیتر خود را از برند های معتبر و قابل اعتماد که دارای کیفیت بالایی هستند خریداری کنید.
2) انتخاب محل مناسب برای نصب هیتر برقی
محل مناسبی را برای نصب هیتر برقی انتخاب کنید. بخاری برقی را نمی توان در هر نقطه ای نصب کرد. بعنوان مثال از نصب بخاری برقی در محیط های مرطوب همچون حمام خودداری کنید. بخاری برقی را باید بر روی یک محل صاف که احتمال واژگونی آن وجود نداشته باشد نصب کنید.
همچنین کودکان در برابر تجهیزات گرمایشی آسیب پذیر هستند. چون درکی از خطر جانبی آن ندارند. برای همین هیتر را حتما در محلی نصب کنید که به دور از دسترس آنها باشد.
3) نصب صحیح و اصولی هیتر
یکی از مهم ترین نکات استفاده از هیتر برقی نصب آن بصورت کاملا صحیح و اصولی می باشد. این کار باعث می شود که از بروز هر گونه آتش سوزی و یا سایر خطرات احتمالی جلوگیری شود. در هنگام نصب هیتر برقی توجه به موارد زیر بسیار ضروری می باشد:
- توان برقی هیتر را بررسی کنید و مطمئن شوید که با توان برقی موجود در مکان سازگار است. در این صورت ممکن است مشکلات برقی و یا خطر آتش سوزی بوجود بیاید.
- در نصب هیتر از تجهیزات و ابزار های مناسبی استفاده کنید تا این کار را به بهترین نحو و با کمترین خطرآفرینی انجام دهید.
- حتما دستورالعمل های سازنده ی دستگاه را از روی دفترچه ی راهنمای آن مطالعه کنید تا نصب دستگاه به درستی انجام شود.
- قبل از اینکه هیتر را روشن کنید، اطمینان حاصل کنید که اتصالات برقی آن به درستی انجام شده باشد.
4) توجه به ایمنی کابل برق هیتر
در استفاده از هیتر برقی باید به کابل برق دستگاه نیز بسیار دقت کنید. در اثر جریان الکتریکی و مقاومت رشته سیم ها، کابل برق این دستگاه با گذشت زمان داغ می کند.
برای جلوگیری از سوختگی کابل ها، در هنگام ساخت، روکش نسوز و بسیار مقاومی بر روی سیم ها می کشند. ولی باز هم به مرور زمان این روکش در اثر روشن ماندن طولانی مدت دستگاه، از بین می رود و سیم کشی دستگاه دچار اتصال می شود.
در این مواقع هرچه سریعتر باید دستگاه را خاموش کنید و کابل آن را از پریز برق بیرون بکشید. برای جلوگیری از بروز چنین مشکلی توصیه می شود که هیتر برقی را به صورت دائم روشن نکنید.
5) انتخاب پریز مناسب برای نصب هیتر برقی
برای نصب هیتر برقی باید از پریز برق جداگانه استفاده شود. چون این دستگاه مصرف برق بالایی را دارد. برای این کار توصیه ی شود از پریزها و دوشاخه های ولتاژ بالا استفاده کنید.
استفاده از هیتر در کنار سایر تجهیزات برقی که مصرف برق بالایی را دارند، به شبکه برق خانگی فشار زیادی وارد می کند و مشکلات زیادی به همراه دارد. به همین دلیل در چنین مواردی حتما باید مصرف برق در محیط را به درستی مدیریت کنید.
در استفاده از هیتر برقی قوی همچون هیتر برقی 15 کیلو وات که با برق 3 فاز کار می کنند، هرگز از برق تک فاز برای امتحان کردن دستگاه استفاده نکنید. ولتاژی که این نوع بخاری ها مصرف می کنند بالا می باشد و متناسب با برق شهری و خانگی نیست.
6) نگهداری درست از هیتر
یکی از مهم ترین جنبه های استفاده ی ایمن از هیتر برقی، نحوه ی نگهداری آن است. به این منظور لازم است حتما به موارد زیر توجه داشته باشید:
- صفحه های گرمایی و سطح بیرونی هیتر را به منظور جلوگیری از نشستن هر گونه رسوبات، آلودگی ها و یا گرد و غبار به طور منظم پاکسازی کنید.
- کابل ها و اتصالات برق دستگاه را دائما کنترل کنید تا از سلامت انها اطمینان حاصل نمایید.
- قطعات خراب و یا فرسوده ی دستگاه را در اسرع وقت تعمیر و یا تعویض کنید.
- نحوه ی عملکرد هیتر را به طور منظم بررسی کنید تا در صورت بروز هر گونه مشکل قادر به شناسایی آن در سریع ترین زمان ممکن باشید.
7) خاموش کردن هیتر در هنگام خروج از خانه
برای جلوگیری از بروز حوادث احتمالی، قبل از خروج از خانه حتما هیتر برقی را خاموش کرده و کابل برق آن را از پریز خارج کنید. با این کار، علاوه بر افزایش ایمنی، میتوانید از مصرف انرژی زیاد جلوگیری کنید و در نتیجه از صرفهجویی در قبض انرژی نیز بهرهمند شوید.
تعمیر هیتر برقی
بسیاری از افراد که سررشته ای از امور فنی دارند سعی میکنند که وسایل خانگی را خودشان تعمیر کنند. اگر شما نیز از این دسته افراد هستید بهتر است که تعمیر هیتر برقی خود را به یک فرد متخصص بسپارید. چراکه بروز کوچکترین خطا در این کار، خطر برق گرفتگی را به دنبال دارد.
اگر تحت هر شرایطی المنت های فنری در بخاری برقی دچار پارگی شد، از تعمیر و بهم گره زدن المنت ها باید خودداری کنید. این المنت ها باید تعویض شوند وگرنه در محل تعمیر حرارت بسیار بالایی ایجاد خواهد شد و مجددا اتصال از بین خواهد رفت.
نکات مهم در استفاده از هیتر برقی
- اگر محل مورد نظر شما چنین شرایطی را ندارد می توانید بخاری برقی مد نظر خود را به شکل دیواری ولی با فاصله استاندارد نصب کنید.
- برای کاهش خطرات احتمالی و کارکرد هرچه بهتر هیتر برقی، حداقل نیم متر فاصله از دیوار و پریز برق در خصوص نصب این دستگاه توصیه می شود.
- مواد خشک و اشتعال زا مثل پلاستیک، پارچه و … از از هیتر دور نگه دارید.
- در اثر روشن بودن بیش از حد هیتر برقی هم هزینه های مصرف برق افزایش می یابد و هم به سیم ها و پریز برق فشار زیادی وارد می شود.
- هیترهای برقی برای خشک کردن البسه خیس و یا گرم کردن آب و غذا به هیچ عنوان مناسب نیستند. چرا که با نفوذ آب به مدار دستگاه، این قسمت دچار سوختگی خواهد شد.
- بخاری برقی را نباید به سه راهی وصل کنید زیرا به خاطر مصرف برق بالای آن، امکان سوختن دوشاخه و یا سیم های سه راهی وجود دارد.